‘Niets was ons te gek’


Team Contact in Zicht

Contact in Zicht

Eerst met de oldtimer bus en later met de bakfiets bracht Contact in Zicht ontmoeting tot stand tussen buurtgenoten. Met koffie, thee of soep als bindmiddel en mooie gesprekken en echt contact als resultaat. “In een buurt kunnen mensen meer voor elkaar betekenen dan ze denken”, weet Alice. “Die ene buur verderop in de straat beter leren kennen. Luisteren naar het levensverhaal van de man die zijn leven lang in de wijk woont. Een buurtgenoot helpen, die niet goed meer uit de voeten kan. We zijn gestart met Contact in Zicht vanuit onze ervaring in het ouderenwerk. We zagen dat zeker ouderen - die steeds langer thuis wonen – soms moeilijk contact houden met in de buurt. Daar wilden we wat in betekenen.”

Bankje van Stadsboom

Alice vertelt dat ze voor de productie van het bankje contact opnamen met stichting Stadsboom. “Deze sociale onderneming ontwerpt en maakt producten van lokale bomen en ondersteunt daarbij mensen op hun weg naar een betaalde baan als ambachtsman of -vrouw. Dat vonden we passen bij onze eigen sociale gedachte. Cindy van der Laak is een van de jonge deelnemers aan zo’n leer-werktraject. Zij heeft voor ons een prachtig bankje ontworpen. Bradley Bosman heeft het metalen frame gemaakt. Het buigen van de rugleuning was heel ingewikkeld, maar door stug volhouden is het gelukt. We zijn allemaal trots op het resultaat. Het is een mooi symbolisch cadeau aan de bewoners van Brakkenstein.” Iedereen is welkom om te gaan zitten op het bankje in de tuin van BUUR.

Confetti en dames op het bankje

Afscheidscadeau Contact in Zicht

Op dinsdag 12 juli om 14:30 uur is in de tuin van wijkplaats BUUR in Brakkenstein een ontmoetingsbankje ingewijd voor de bewoners van Brakkenstein. Het is het afscheidscadeau van Contact in Zicht, de stichting die jarenlang vanuit wijkplaats BUUR verbindende activiteiten organiseerde. Als gebaar naar alle bewoners liet Contact in Zicht het bankje ontwerpen en maken door Stadsboom. Wijkbewoners zijn van harte welkom bij de onthulling.

Bankje van ontmoeting

De initiatiefnemers van Contact in Zicht zijn Alice Pleiter, Tineke Elbers en Karen van Kordelaar. “Hopelijk gaan veel wijkbewoners af en toe op het bankje zitten en wordt het een plek waar mooie ontmoetingen ontstaan”, aldus Alice. “Want contact en ontmoeting tot stand brengen is wat we al die jaren voor ogen hadden.”

Cindy en Bradley

Meer buurtinitiatieven

Vanuit BUUR heeft Contact in Zicht veel moois kunnen doen. Verhalentafels, gespreksgroepen, workshops, een foto-expositie van mensen voor hun ouderlijk huis... Tijdens Corona was er extra aandacht voor de ouderen. “We draaiden buiten verzoekplaatjes, organiseerden een Caribische cocktailmiddag, een Spaanse middag, hoelahoep, salsadansen op het Ontmoetingsplein en het draaiorgel ‘de Carrousel’. Niets was ons te gek”, aldus Alice. “We hebben zelf ook genoten in al die jaren. Maar het project is nu volwassen, we kunnen het loslaten.”

Het ontmoetingsbankje is niet het enige geschenk van Contact in Zicht aan de buurt. Omdat zij in BUUR hun eigen idealen herkennen – verbinding tussen buurtbewoners stimuleren -, besloten de initiatiefnemers om het restbedrag op hun rekening over te maken aan stichting BUUR. Ook de elektrische bakfiets schenken zij aan BUUR. BUUR is verrast en geraakt door de schenking. Het geldbedrag en de bakfiets gaat BUUR inzetten voor de realisatie van nog meer verbindende wijkprojecten en buurtinitiatieven. Tijdens de komende BUURdag – op 24 september – kunnen bewoners hun ideeën daarvoor naar voren brengen.

Bakfiets Sef Daniel team CIZ