In de media

Interview Hart van Nijmegen

Op deze site kunt je het interview met de mensen van Contact in Zicht goed lezen.

Ga eerst naar de site en klik dan onderin op het "open vierkantje".

Hart van Nijmegen

Lees wat er over Contact in Zicht geschreven wordt in de media!

SRV-bus in de wijk en het gesprek kan beginnen

NIJMEGEN - Die ene buur verderop in de straat beter leren kennen. Luisteren naar het levensverhaal van de man die zijn leven lang in de wijk woont. De buurtgenoot helpen, die niet goed meer uit de voeten kan. Het Nijmeegse burgerinitiatief Contact in Zicht hoopt dit voor elkaar te krijgen. Door bijeenkomsten te houden in een grote SRV-bus.

En nee, daarmee bedoelen de vijf vrijwilligers geen ouderwetse, rijdende supermarkt. De afkorting SRV staat ook niet voor Samen Rationeel Verkopen, maar voor Samenredzaamheid, eigen Regie en Verbondenheid.

Gesprekken
Het is de grote droom van de vrouwen achter het initiatief om hun toekomstige bus binnenkort telkens drie maanden lang - een keer per week - in een Nijmeegse wijk neer te zetten. En die om te toveren tot huiskamer voor maximaal tien senioren. Een grote tafel in het midden, koffie erbij, koekjes en laat de gesprekken tussen buurtbewoners losbarsten.

In 2014 en 2015 gingen de vijf vrijwilligers ook al met zo'n bus op pad in de Nijmeegse wijken. Tot hun voertuig was afgeschreven en écht niet meer te gebruiken was. ,,Het waren geweldige momenten als mensen hun levensverhaal begonnen te vertellen. We richtten ons op 60-plussers en hadden een programma ontwikkeld waardoor de mensen elkaar beter leren kennen. Twaalf weken achter elkaar stonden we in dezelfde wijk met de bus, daarna gingen we naar de volgende. Wij waren gespreksleider’’, zegt Anita Jeukens (58), een van de vrijwilligers.

Verbinding
Hetzelfde willen ze nu weer doen. Hun doel: meer verbinding met de buurt creëren en de netwerken van buurtbewoners vergroten. Van tevoren werven de vrijwilligers deelnemers, bijvoorbeeld via sociale wijkteams.

Het is hard nodig, zegt vrijwilliger Alice Pleiter (61). Zeker omdat mensen steeds langer thuis wonen. ,,Ik herinner me van de vorige bus iemand die bij kou bang was dat haar buitenkraantje zou bevriezen. Ze wist niet hoe ze dit moest oplossen, maar vond het eng dit in de buurt te vragen. Door gesprekken in de bus durfde ze naar de buurman te stappen.’’

Intieme sfeer
De afgelopen jaren heeft Contact in Zicht vooral op locatie bijeenkomsten gehouden. De vrouwen willen terug naar de bus. ,,Die geeft een intieme sfeer. We willen ons telkens vlakbij de supermarkt stallen. Dat is de plek waar gesprekken op gang komen tussen bewoners’’, zegt Pleiter.

Het initiatief kreeg vrijdag ruim 4.250 euro sponsorgeld van supermarkt Coop, deels opgehaald via statiegeld. Ook loopt een subsidieaanvraag bij de provincie. Tineke Elbers (61), ook vrijwilliger: ,,We hopen dat het zo lukt een bus te krijgen. Onze middelen zijn beperkt, maar één geschikte bus is genoeg om van start te gaan.’’

 

srv dus met afbeelding contact in zicht

Gelderlander Nijmegen

Mitchel Suijkerbuijk 

Tijdens de Publieksdag van het Huis van Compassie in september 2017 s de Compassiepluim uitgereikt.

Wij zijn door velen genomineerd voor de Compassiepluim. Dank daarvoor!!

Via onderstaande link kun je meer informatie vinden over het Huis van Compassie, de Compassiepluim (waarvoor u ons kunt nomineren) en de Publieksdag.

Opaalstraat 4 - flyer Publieksdag 2017[3141]

foto artikel
Ney West nummer 2 2017 Door Arnout van Drent, Fotografie Jaqueline van den Boom